OvRAN lanceert reductieprogramma leden en neemt het verklaringenstelsel op de schop.

Geachte Collega…..,Nieuwsbrief 15 november 2013
In deze uitgave:
• OvRAN Reductieprogramma
• PE-Tijdschrift voor bedrijfsopvolging
• Korting voor OvRAN-leden
• Snel verouderende verdienmodellen
• Verklaringen stelsel op de schop
• Symposium 3-12-2013
• OvRAN Algemeen

OvRAN Reductieprogramma vervolg

In het kader van het OvRAN-Re­ductie­pro­gram­ma krijgen leden van OvRAN aanzien­lijke kortingen op bekende producten. Veel accoun­tants hebben die nodig bij hun werk. 

De vorige keer presenteerden we een product van Elsevier met XpertHR, dé HR Antwoordbankmet liefst 40% korting op de normale €1.899,- liefst d.w.z. €709 korting met een simpele mail naar key.accounts­@reed­business.nl. Er lopen nog diverse onderhandelingen. 

Dit keer aandacht voor Domus Editoria met een belangrijk product voor MKB-accountants.

PE-Tijdschrift voor bedrijfsopvolgingDit tijdschrift laat zien zien wat multi­discipli­naire nascholing voor de mkb-adviseur bete­kent. Online opleidingspunten behalen én een actueel tijdschrift in één formule? Dat kan met het PE-Tijdschrift voor de bedrijfsopvolging. 

Als abonnee krijgt u o.m.: 
• 4x per jaar het nascholingstijdschrift; 
• 4 online kennistoetsen per jaar; 
• multidisciplinaire nascholingsartikelen: fis­caal, juridisch, financiering, waardering; 
• 16 PE-uren per jaar; 
• behaalde certificaten in persoonlijk dos­sier; 
• toegang tot het online archief van alle ver­schenen edities; 
• dagelijks actueel nieuws over bedrijfs­opvol­ging, incl. maandelijkse e-mailnieuwsbrief. 

Voor een vrijblijvende kennismaking, blader hier door het eerste nummer of vraag een gratis proefnummer aan bij Domus Editoria: e-mail of bel 088 – 20 01 909.

Korting voor OvRAN leden


OvRAN-leden betalen het eerste abonnementsjaar slechts €195,- (excl. btw) i.p.v. €295,-. U kunt zich hieraanmelden als abonnee op de website. U bepaalt zelf de ingangs­datum. Voor meer dan 5 kantoor­genoten kunt u een voordeliger, collectief abonnement afsluiten. Neem hier per mail contactmet ons op voor een vrijblijvende offerte.

Snel verouderende verdienmodellen


Het huidige verdienmodel voor accountants, uurtje/factuurtje, staat onder zware druk. Er zijn maar twee opties om dat verdienmodel te vervangen door iets duurzamers. Ofwel extra kracht putten in beter (gespecialiseerd) advies ofwel betere producten. 

Bij dat laatste gaat het niet alleen om automatisering, efficiency en regelgeving. 

Het belangrijkste product, de jaarrekening en de verklaring, staat ook onder zware druk. Vanaf een simpele handtekening, hebben publiek, rechters en toezichthouders dat product omgezet in een bijzondere soort onduidelijke garantie­verkla­ring. Zo was dat nooit bedoeld. Daarom moet dat product grondig op de schop.

Verklaringenstelsel op de schop!


Oplettende lezertjes zullen recente publicaties zijn opgevallen over een nieuwe ‘meer informa­tie­ve verklaring’ en een pilot voor een ‘experi­men­tele verklaring’. Conform gebruikelijke NBA-reflexen worden de pilot-­resul­taten om­ge­zet in nieuwe regelgeving. In het kielzog van de IAASB, wordt zo geanticipeerd op de politiek die overweegt zelf nieuwe regelgeving te maken. Het is ook een antwoord richting publieke opinie die meer informatie eist en wil, zie bijv Eumedion, dat de accountant uit de kast komt

Vraag is of nieuwe regelgeving en meer toezicht het maatschappelijk vertrouwen in de verkla­ring herstelt. Het echte probleem zit heel diep. Verdienmodellen verouderen snel tegen­woor­dig. Een hele industrie van complexe finan­ciele instrumenten, hebben samen met fair value en onderling tegenstrijdige vaak poly-interpre­tabe­le verslag­leggings­regels het zicht op de echte kasstroom uit (het) onderliggende ver­dien­model(len) verslech­terd. Zeker bij grote ondoorzichtige cconglomeraten. Nieuwe regel­ge­ving binnen het zwart-wit model van IAASB of PCAOPB, zullen net als bij Sarbanes-Oxley, ontaarden in nieuwe pagina’s tekst die niemand meer leest en/of legale ontwijkconstructies. 

Waar het om gaat is dat de accountant het publiek genuanceerd duidelijker maakt dat jaarwinst ook een kwestie is van boekhouden en geen garantie voor continuiteit. Er zijn altijd bedreigingen voor de continuiteit. De kunst is de belangrijkste bedreigingen voordurend en genuanceerd te verwoorden zonder onnodige paniek te veroorzaken. Behalve als het nodig is. 

Dat is geen eenvoudige opgave. Opdracht­gevende bedrijven kunnen dat opvatten als onterechte kritiek. Het publiek kan onnodig in paniek raken. Accountants moeten echter kiezen. Ofwel de uitdaging van weer nieuwe regelgeving binnen het zwert-wit model waar ook op afgerekend wordt via juridische procedures. Ofwel de uitdaging aan eigen kennis, creativiteit en rechte rug binnen een nuance-model.

Symposium Verklaringenstelsel


De beste wijze om het verklaringenstelsel op de schop te nemen, kunt u via discussies en uw stemgedrag mede zelf bepalen samen met 6 beleidsbepalende inleiders. 

Meldt U zich daarvoor hier aan voor dit symposium op dinsdag 3 december 2013 vanaf 17 uur. 
Locatie en tijd:
Tuinzaal Oude Tolhuys, Weg naar Rhijnauwen 13-15, 3584 AD Utrecht. Parkeren gratis. Vanaf 17.00 uur wordt een buffet + aangeboden. Om 18.00 uur start het debat, na een korte pauze, einde circa 10.00 uur. 
Kosten en PE punten:
 Kosten slechts 50 Euro incl. BTW. Deelnemers krijgen een deelname be­ves­tiging toegezonden van 4 PE-punten.

OvRAN heeft een virtueel kantoor.

De backoffice is bereikbaar via secretariaat@ovran.nl.
Voor RA’s en AA’s is hier online inschrijven de beste wijze om de doelstelingen van OvRAN te bereiken. Donaties blijven ook altijd welkom op rekening 50.72.39.601 van OvRAN Castricum.
Als u deze nieuwsbrief niet meer wenst te ontvangen op dit mailadres, klik op: Verwijderen s.v.p. 
Als u zich als AA/RA wilt opgeven voor nieuwsbrieven of mailadres wijzigingen, klik: Aanmelden.